fiber

Nyttiga fiber

Fiber i vår diet kommer från konsumtion av växtbasserade livsmedel. Sammansättningen av fibern beror på vilken växt det är, vilken del av plantan man äter (blad, stjälkar, rötter) och växtens ålder. Kostfiber kan inte smältas eller absorberas av kroppen till skillnad proteiner, fetter och kolhydrater. I stället, beroende vilken typ, blir kostfiber antingen jäst i tjocktarmen (lösligt fiber) eller passerar genom våra kroppar intakt (olösliga fiber). Konsumtion av kostfiber har ett antal hälsofördelar. Fiber hjälper till att gå ner i vikt, sänka kolesterolhalten, skyddar mot tjocktarmscancer och ge en bättre matsmältning.

Lösliga och olösliga fiber

Det finns två typer av fiber: nedbrytbara, även kallade lösliga fiber, och ej nedbrytbara, även kallade olösliga fiber. Som namnet antyder kan lösliga fiber lösas upp i vatten. Detta gör att lösliga fiber även kan brytas ned av våra kroppar med hjälp av bakterier. Olösliga fiber, o andra sidan, kan inte lösas i vatten and kan därför inte tas upp av våra kroppar.

Fiber och hälsofördelar

Båda typerna, lösliga och olösliga, har goda hälsofördelar. De är bulk till den föda vi äter vilket gör att vi blir mätta utan att äta en massa extra kalorier. Mest hälsofördelar kommer dock från lösliga fiber.

Lösliga fiber hjälper till att reglera blodsockernivåer genom att göra absorption till blodet av glukos, socker, långsammare. Detta hjälper till att minska spikar i blodsockret som ökar risken för att utveckla diabetes typ 2. En annan viktig häslofördel som kommer från kostfiber är dess förmåga att sänka kolesterolnivåerna, vilket hör samman med att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Lösliga fiber kan även hjälpa till med att hålla en bra pH balans i magen.

Även om olösliga fiber inte har så mycket effekt på vår metabolism, har de en viktig roll i att hjälpa oss få en hälsosam tarmrörelse. Dessutom hjälper olösliga fiber att undvika förstoppning.

 

Var hittar man fiber?

Bland bra källor för lösliga fiber hittar man citrus frukter, äpplen, päron och havre för att nämna några. Fullkornsmat och nötter är bra källor till olösliga fiber. Det rekommenderade dagliga intaget av fiber är 25 till 30 g enligt World Health Organization (WHO)

Fiber i hälsotreats

För att göra våra produkter bra för magen, har vi berikat häslotreats med betaglukaner och lösligt vetefiber (glutenfritt). Betaglukaner finns i gryn, speciellt i korn och havre. Betaglukanerna i hälsotreats kommer i från havre. De är effektiva på att reducera det onda kolesterolet (LDL) samt att reglera blodsocker nivåer, och på det viset sänka glykemiskt index efter måltider. När betaglukaner passerar genom matspjälkningen binder de till sig gallsyra. Kroppen måste sedan ersätta denna gallsyra och för att göra det använder den kolesterol från blodet och på det sättet sänker betaglukaner ditt kolesterolvärde. Lösliga vetefiber (glutenfritt) har också positiva effekter för vår kropp då de hjälper goda bakterier i magen, vilket hjälper oss att få ett bättre immune system, hjälper oss gå ned i vikt och att ta upp mer näring från maten vi äter. Alla fiber har en mättade effekt vilket tillsammans med proteinet i hälsotreats produkter hjälper dig att hålla dig mätt och belåten riktigt länge.