inca-inchi

OLJOR RIK PÅ OMEGA3

Fett är en essentiell del av vår diet för en rad anledningar. Först och främst är fett en koncentrerad form av energi som kan förvaras och användas allt eftersom kroppen behöver energi. Med hjälp av fett kan vår kropp ta hand om de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K som är essentiella för oss. Vissa fetter innehåller essentiella aminosyror som kroppen måste få i sig. Fetter som t.ex. Omega 3 är kända för att stimulera hjärnans arbete.

Negativa med fett

Även om fett är en viktig del av vår diet, är inte alla fetter bra för vår hälsa. För högt intag av fett har vissa negativa hälsoeffekter. Till exempel en ökad mängd fett som lagras på kroppen vilket i sin tur leder till utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar.

Typ av fett

Det finns tre huvudsakliga kategorier av fett, mättade fetter, omättade fetter och transfetter.  Tumregeln är att omättade i regel är bättre för oss än de mättade fetterna. På grund av sin kemiska uppbyggnad tenderar omättade fetter att hålla ihop och klumpas samman vilket kan leda till att de kloggar igen kärl. Mestadels av de mättade fetterna kommer i från djurriket – kött, mjölkprodukter, ägg – och håller sig oftast fast i rumstemperatur. Omättade fetter är oftast flytande oljor och kommer från växtriket och från fisk. Transfetter skapas från växtfetter genom att addera extra kolmolekyler. Transfetter används i processad mat och leder till en risk för ökad kolesterol vilket leder till hjärt- och kärlsjukdomar. Transfetter är det fett med mest negativa effekter för vår kropp.

Bra fetter i hälsotreats produkter

I hälsotreats produkter har vi valt att bara använda bra fetter som Inca Inchi och kokos. Inca Inchi är en olja från Inca Inchi plantan som kommer i från Sydamerika. Inca Inchi är en av de vegetabiliska oljor som är rikast på essentiella fettsyror som vår kropp måste få i sig. Den är rik på Omega 3, 6 och 9 med en bra fördelning sinsemellan. Inca Inchi är även rik på vitaminer E och A vilket hjälper oss att minska vårt åldrande. Inca Inchi har omkring 50 % omega 3 och totalt 86 % av oljan är essentiella fettsyror vilket gör det till en väldigt bra källa till fett.