protein

Rik på protein

Proteiner är kroppens byggblock och hittas i varje cell. Proteins basstruktur är en kedja med aminosyror. Aminosyror används i kroppen för att skapa sitt eget protein för att reparera celler och skapa nya celler. Alltså behöver människan behöver proteiner för att leva och växa.

Essentiella och ej essentiella aminosyror

Vår kropp kan inte själv skapa alla aminosyror som är nödvändiga för att vi skall överleva. Dessa aminosyror kallas därför essentiella, eftersom vi måste få i oss dem genom kosten. Alla andra aminosyror, ej essentiella, kan syntetiseras av kroppen. Därför är det viktigt med en mångsidig kost där man får i sig tillräckligt av alla de essentiella aminosyrorna.

Proteinkällor och intag

Proteiner kommer antingen från animalier eller växter. Bland animaliska proteinkällor hittar vi kött, fisk, mjölk och ägg. Vegetabiliska proteinkällor är t.ex. baljväxter, nötter och gryn.

Protein i hälsotreats

I hälsotreats produkter använder vi proteiner från mjölk, ärtor, lupin och havre. Alla dessa har hög kvalitet och är enkla för kroppen att ta upp och har en god variation av aminosyror. Det finns inga tvivel om att en hög nivå av protein i dieten är bra för de som är aktiva och vill bygga och reparera sin kropp efter träning. Men proteiner är inte bara bra för dessa personer, protein är en viktig del av vår metabolism och hjälper oss må bra och hjälper oss att hålla en bra vikt och kroppsform.