erythritol

SÖTT MEN INTE SOCKER

Raffinerat socker är den vanligaste ingrediensen i våra favorit produkter och även den vanligaste ingrediensen i mångas kök. Men vanligt raffinerat socker är inte en ingrediens vi använder i någon av hälsotreats produkter. Vi har hittat mycket bättre alternativ som är bättre än socker på alla sätt och vis.

Raffinerat socker

Raffinerat socker är en enkelkolhydrat bestående av en glukos- och en fruktos molekyl. Socker innehåller inga näringsämnen, mineraler eller vitaminer som är bra för oss, om det inte äts efter en tung träning där kroppen behöver snabb energi. När socker kommer till magen bryts det ned till enskilda sockermolekyler med hjälp av enzymer och tas sedan upp av kroppen ut till blodet som glukos som ger oss direkt energi.

När sockernivåerna ökar börjar bukspottskörteln producera insulin, ett hormon som gör att cellerna absorberar socker för att lagra. När sockernivåerna går ner utsöndrar bukspottskörteln ännu ett hormon, glukagon, som signalerar till levern att utsöndra lagrat socker. Samarbetet mellan dessa två hormoner ser till att kroppen och hjärnan har en stadig tillgång på socker/energi. Raffinerat socker är en snabb källa till energi som snabbt tas upp av kroppen vilket leder till en snabb ökning av blodsockret följt av en snabb ökning av insulin vilket har negativa hälsoeffekter. Metabolismen av snabba kolhydrater är en viktig del i utvecklandet av typ 2 diabetes, en sjukdom där kroppen inte kan producera tillräckligt insulin för att ta hand om kroppens blodsocker.

Sockeralternativ i hälsotreats

I hälsotreats produkter använder vi bättre alternativ till socker som till exempel sockeralkoholer och Stevia som inte har några effekter för metabolismen.

Erythritol

Det finns en rad olika sockeralkoholer som till exempel Xylitol, Sorbitol, Malitol. I våra produkter använder vi Erythritol, vilket är den sockeralkohol som ger minst energi (0,24 kcal per gram). På grund av dess kemiska struktur bryts inte erythritol ned och går i stort sätt genom oss utan att ändras och lämnar våra kroppar genom urinen. Till skillnad från socker höjer inte erythritol blodsockret eller påverkar insulinet Dessutom ger inte erythritol föda till bakterier i munnen som förstör våra tänder och orsakar karies.

Erythritol finns naturligt i många frukter men för att framställa stora mängder använder man en jäsningsprocess lite lik den för att framställa vanlig alkohol.

Stevia

Stevia, eller stevioglykosider, är ett annat sötningsmedel vi använder i hälsotreats produkter. Stevia utvinns ur steviaplantans löv. Stevia är 400 gånger sötare än socker men har inga kalorier. Vissa studier visar till och med att Stevia har hälsofördelar, till exempel kan det hjälpa att sänka blodtrycket.